Προγραμματικές Δεσμεύσεις 2019

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΧΑΙΟΥ

Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ :

Η κατασκευή ενός διώροφου Δημοτικού Κτιριακού Συγκροτήματος – Πνευματικού Κέντρου στη Ράχη Λεχαίου, επί ιδιόκτητης δημοτικής οικοπεδικής έκτασης 2.217,31 τ.μ. και προϋπολογισμού 1.300.000 €, με κάλυψη του εμβαδού σύμφωνα με τον ΓΟΚ για κτίρια κοινής ωφέλειας.

Στοιχεία Κτιρίου:

Το κτίριο θα είναι παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με επένδυση πέτρας και λίθους της παραδοσιακής δόμησης, οι οποίοι θα παραπέμπουν στην τεχνοτροπία κατασκευής που εφάρμοσαν οι ‘’πρώτοι πετράδες” κάτοικοι του χωριού.

Η αρχιτεκτονική του θα ταιριάζει με το περιβάλλον του χώρου, δηλαδή με τον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, τα εναπομείναντα παραδοσιακά σπίτια του χωριού και τον υπάρχοντα μαντρότοιχο, ο οποίος έχει δομηθεί από τους λίθους του αρχικού κοινοτικού αναψυκτηρίου που υπήρχε στον ίδιο χώρο.

Τέλος, το κτίριο θα είναι εν μέρει κεραμοσκεπές, κρατώντας τα στοιχεία της παραδοσιακής στέγης.

Χρήση και Διαθέσιμοι Χώροι του Νέου Δημοτικού Κτιριακού Συγκροτήματος – Πνευματικού Κέντρου

Α) Υπόγειο συνολικού χώρου 150 τ.μ. περίπου, εκ των οποίων αίθουσα περίπου 90 τ.μ. θα αφορά χώρο πολιτισμικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου και αίθουσα εμβαδού περίπου 60 τ.μ., η οποία θα ανήκει στον ιερό ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, σε εκτέλεση του υπ’ αριθμ. 14119/6-12-2002 συμβολαίου, με επιπλέον βοηθητικούς χώρους για το μηχανοστάσιο, την υποστήριξη αποθήκευσης των υλικών των εκδηλώσεων κ.λ.π.

Β) Ισόγειο 200 τ.μ. περίπου, το οποίο θα αποτελείται από αίθουσα αναψυκτηρίου, στην οποία θα τελούνται δημοτικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με το συμβόλαιο δωρεάς και βοηθητικούς χώρους για WC, μικρή αποθήκευση κ.λ.π.

Γ) Πρώτος όροφος 200 τ.μ. περίπου, με χρήση κυρίως για γραφεία της Δημοτικής Κοινότητας, των Πολιτιστικών Συλλόγων και των Συνεταιρισμών του Λεχαίου, αλλά και των Συλλόγων Κοινωνικής Προσφοράς της περιοχής.

Περιβάλλων Χώρος – Υπαίθριο Θέατρο
Στην πρότασή μας, εκτός από το κτιριακό συγκρότημα, προβλέπεται και η ανάπλαση – ανάδειξη του υπάρχοντος χώρου με τα υπέρ-αιωνόβια πεύκα, η τοποθέτηση, με ιδιαίτερα διακριτικό τρόπο, συστημάτων υποστήριξης της ασφάλειας, της πυροπροστασίας και του φωτισμού, ενώ επιπλέον θα διατεθεί χώρος για την χρήση νέων τεχνολογιών, όπως μετεωρολογικός σταθμός κ.λ.π.

Στον περιβάλλοντα χώρο θα κατασκευαστεί επίσης μικρό Υπαίθριο Πετρόκτιστο Θέατρο με κερκίδες, το οποίο θα χρησιμοποιείται για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα (χορευτικά, θεατρικά, χορωδιακά, κ.λ.π.)
Τέλος θα τοποθετηθούν φωτιστικά, παγκάκια και διάφορα άλλα χρηστικά είδη που θα αναβαθμίζουν το χώρο.
Στο σχεδιασμό μας έχει αξιολογηθεί και προβλέπεται η ενιαιοποίηση του παρακείμενου δημοτικού χώρου (κάτω από το δρόμο και παράπλευρα της σιδηροδρομικής γραμμής), με νέα ασφαλή και σύγχρονη παιδική χαρά, νέα καλαίσθητα παγκάκια , φωτιστικά σώματα και ανάπλαση του χώρου του παλιού πηγαδιού.

Ο Οδικός Χάρτης Υλοποίησης του Έργου
1. Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών. Ειδικότερα, Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, Προκήρυξη, Δημοσίευση, Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου έγκρισης του αποτελέσματος, Σύμβαση με το μελετητικό γραφείο, Παράδοση αρχιτεκτονικής μελέτης ιδεών (συνολικός χρόνος για τις ανωτέρω ενέργειες – 8 μήνες)

2. Εκπόνηση στατικής μελέτης (συνολικός χρόνος 3 μήνες)

3. Εκπόνηση οριστικής τεχνικοοικονομικής μελέτης και όρων δημοπράτησης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (συνολικός χρόνος 4 μήνες)

4. Έκδοση οικοδομικής άδειας (συνολικός χρόνος 2 μήνες)

5. Έγκριση πίστωσης 1.300.000 € – προϋπολογισμός μελέτης εκτέλεσης του έργου και καθορισμός χρόνου εκτέλεσης και απορρόφησης πίστωσης (συνολικός χρόνος 1 μήνας)
Εκτίμηση πραγματικού κόστους, μετά την έκπτωση, 700.000 – 800.000 € (δηλαδή περίπου 350.000 – 400.000 € κάθε έτος) από πόρους του Δήμου.

6. Δημοπράτηση του έργου. Συγκεκριμένα, Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής καθορισμού όρων, Προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, Κατακύρωση αποτελέσματος, Προσυμβατικός έλεγχος από Ελεγκτικό Συνέδριο, Υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου (συνολικός χρόνος για τις ανωτέρω ενέργειες 7 μήνες)

7. Η εκτέλεση του έργου θα ολοκληρωθεί εντός Δύο ετών (2), με παράδοση προς χρήση από τους πολίτες, σε Τέσσερα (4) περίπου έτη από την ανάληψη της Νέας Δημοτικής Αρχής.