17η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ
Η ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος σημαίνει οικονομική ανάταση της πόλης!
Παραλίες, εστιατόρια, beach bars… Το Ελληνικό καλοκαίρι είναι τόσο πολλά περισσότερα και το καλοκαίρι στην Κόρινθο μπορεί να διαρκεί 365 ημέρες!
Η προγραμματική μας δέσμευση #17 αφορά σε μια πρόταση εναλλακτική, ρεαλιστική και με δυνατότητες που ξεπερνούν την παραδοσιακή έννοια του τουρισμού και αναπτύσσουν νέες τουριστικές δράσεις που αποσκοπούν στην επιμήκυνση της τουριστικής κίνησης.
Ο καταδυτικός τουρισμός αναψυχής είναι η υποβρύχια περιήγηση σε προστατευμένους υποθαλάσσιους χώρους, καταδυτικά πάρκα και υποβρύχια μουσεία, που επιλέγουν οι επισκέπτες, συνδυάζοντας τις διακοπές τους με ατομικές ή οργανωμένες καταδύσεις με συγκεκριμένο εξοπλισμό και τεχνικές, καθώς και η εκμάθηση ή η καθοδήγηση κατάδυσης με σκοπό την εξερεύνηση του υποβρύχιου βυθού με τους ζώντες οργανισμούς και την υποθαλάσσια γεωμορφολογία του για λόγους αναψυχής, άσκησης και απόκτησης γνώσεων και εμπειριών.
Η προσεκτική αξιοποίηση του Υποθαλάσσιου Φυσικού & Αρχαιολογικού πλούτου που διαθέτει ο Κορινθιακός και ο Σαρωνικός Κόλπος, μπορεί να αποτελέσει έναυσμα και κίνητρο για την προσέλκυση Επισκεπτών/Τουριστών με διαφορετικές απαιτήσεις και εισοδήματα. Επίσης να προταθεί, να συζητηθεί και να διερευνηθεί η προοπτική για τη δημιουργία συνεργασιών μεταξύ του Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα για την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων & Κονδυλίων (π.χ. Blue Growth και Horizon), αλλά και να αναπτυχθούν συνεργασίες του Φορέα/Σχήματος που θα δημιουργηθεί, με διεθνείς οργανισμούς (UNESCO, Deutsche Welle, National Geographic, BBC), οι οποίοι ενδιαφέρονται για ανάπτυξη κοινών έργων (Projects).
Ο μακροπρόθεσμος στόχος της πρότασης είναι η ανάπτυξη χερσαίων και υποθαλάσσιων χώρων με θεματική ταυτότητα, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως πυρήνες αναψυχής και εκπαίδευσης και η αναμόρφωση της υπάρχουσας τουριστικής αντίληψης για την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κορινθιακού και του Σαρωνικού κόλπου.
Συγκεκριμένα, οι περιοχές που ενδείκνυνται είναι το Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου και το Λυχνάρι Κατακαλίου, η Αλμυρή και η περιοχή Κόρφου.
Τα γεωγραφικά και οικονομικά πλεονεκτήματα του εγχειρήματος ποικίλλουν. Ο βυθός του Κορινθιακού και του Σαρωνικού Κόλπου έχει αξιόλογο κάλλος, εντυπωσιακά είδη πανίδας και πλούσια χλωρίδα, βραχώδη βυθό, ενδιαφέρουσα γεωλογική μορφολογία και ιστορικότητα περιοχής, τα οποία είναι σημεία έλξης για επισκέπτες/τουρίστες που ασχολούνται με τις καταδύσεις. Προσφέρεται επίσης για καταδύσεις για περισσότερο από οκτώ (8) μήνες ετησίως.
Η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμη, ως τοποθεσία, λόγω της συνεχούς ανάγκης της Παγκόσμιας Επιστημονικής Κοινότητας, να κατανοήσει την τάφρο του Κορινθιακού Κόλπου (Έρευνες & Δημοσιεύσεις). Ο Κορινθιακός Κόλπος μαζί με τις λίμνες Malawi και Tanganyika (Αφρική), κόλπο του Suez (Ερυθρά Θάλασσα), τη λίμνη Baikal (Ανατολική Σιβηρία) και την λεκάνη Woodlark (Ειρηνικός) αποτελούν τις πιο διάσημες και αναγνωρίσιμες παγκοσμίως τάφρους του κόσμου.
Το επιχειρηματικό σχέδιο αποσκοπεί στην προσέλκυση επισκεπτών που ασχολούνται με καταδύσεις και κατά κανόνα διακρίνονται από υψηλή οικονομική απόδοση, εφόσον η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη (ΜΚΔ) είναι μεγαλύτερη από 646 €.
Κάποια από τα τεχνικά στοιχεία του επιχειρηματικού σχεδίου αφορούν σε βασικές κτηριακές υποδομές, όπως σημείο Υποδοχής επισκεπτών, αίθουσα Σεμιναρίων, πωλητήριο, καθώς και δημιουργία δραστηριοτήτων εντοπισμού, καθαρισμού, φωτογράφησης, πόντισης και χαρτογράφησης αντικειμένων.
ΚΟΡΙΝΘΟΣ 13/07/2023